Min Strategi

Someone is sitting in the shade today because someone planted a tree a long time ago
-Warren Buffett

Warren Buffett är då fasiken min idol. Jag har sedan yngre dagar (i skrivandets stund 33) läst och beundrat människan. Själv dock har jag inte varit lika vågad. För mig var börsen något svårt och farligt. Jag vågade helt enkelt inte lägga in mina surt förvärvade pengar på något som börsen. Jag kan ju alltid förlora pengarna! Sen det här med courtaget hos storbankerna samt svårt att hänga med gjorde helt enkelt inte det lätt att faktiskt investera. Ingen omkring mig gjorde det och varför skulle då jag?

Min syn på börsen förändrades allt eftersom min nyfikenhet tog över. Jag började investera hårt i tillväxtbolag och förhoppningsbolag och kände ganska snabbt att jag helt enkelt leker casino.
Då slog det mig. Sparar jag för att få pengar idag eller skall jag spara för att få mer pengar sen?

Det här med trädet är inte en dålig idé rent mentalt. Hans strategi är lika genialisk den!

Som en svamp suger jag åt mig allt jag kan om utdelningsportföljer, bloggar, citat, facebook grupper osv. Tror jag googlat om allt som går och det är dags att bokföra allt jag lärt mig här på Utdelningsbonden.

Så nu är jag rent mentalt inställd på att mitt träd, min åker samt mitt drivhus ska bringa mig en ljusare framtid. Jag förklarar här nedan hur jag tänkt

 

PORTFÖLJBESKRIVNINGAR

A1 Drivhuset

Här pratar vi kortsiktigt! Inget jag tänkt behålla länge och säljer av för vinst. Likt ett drivhus stannar inte plantan här förrän den tagit sig. Jag har gjort bra på denna front men inget jag kommer att fortsätta med. Jag tycker denna investeringsmetod är för känslomässigt problematisk för mig. Jag tror inte jag kan hålla mig inom mina egna ramar och dåliga beslut kommer att garanterat göras. Drivhuset har jag mycket att tacka för dock. Gick bra och går fortfarande bra (just nu cirka 200%+ säljvinst på 5 månader) men avvecklingen är dock nära!
Ett exempel på EyeonID som jag försökt trejdat lätt på.

A2 Växthuset

Mitt lilla växthus håller sig i balans årets alla dagar. Här tillförs värmen under vinterhalvåret och skall leverera månad efter månad utan stora förändringar. Vi pratar såklart om preferensaktier. Detta är något jag själv absolut inte skulle rekommendera någon då det är Ulvar i fårakläder. De ger knappt tillväxt och påverkas utav räntan. Därför kommer jag hålla mitt växthus litet och plocka godfrukterna år ut och år in (så länge det varar) under 5% totalvärde utav min totala sammanslagna portfölj.

A3 Åkermarken

Här snackar vi långsiktigt. Idén är att ha bolag med minst 2%-5% utdelning och med en bra och trygg utdelningstillväxt. Tänk dig en åker som du sår och skördar varje år. Eller som Warren Buffett nämnde som att plantera ett träd. När vintern kommer som värst ( som en börskrasch ) så får man investera sig genom den med att utöka åkermark. Köp det som går lägst om inte det fundamentala har förändrats.

A3 Gödsel

All åker behöver ibland lite gödsel för att snabba på tillväxten. 10% utav min svenska portfölj gödslas lätt för att klara av en eventuell krasch. Sakta är ordet och vördsamt skall jag försöka hålla mig inom gränserna jag själv satt upp

A4 Utlandsåkern

Samma gäller även här som A3! Jag presenterar alltid nettovinsten efter källskatten då detta är vad jag får in. När källskatten kommer tillbaka ser jag detta mer som en bonusutdelning

Bekämpningsmedel

Skulle man kunna kalla för torrt krut. När börsen svänger och när en fin öppning visar sig för jag över pengar snabbt från mitt räntesparkonto till den portfölj som behöver det mest. Tanken här är att hålla 5-10% likvid kapital för att handla när det går som värst på åkrarna

STRATEGI

100% Utdelningsaktier
60% Svenska aktier
40% utland
10% Hävstång på svenska portföljen
5% i Preferensaktier
Köp de som tappat mest framför mer utdelning
Max 24 aktier (för tillfället)
Endast trygga och stabila bolag
Undvik omplaceringar om inte absolut måste